Akcie vlastníka Gucci klesli na 7-ročné minimum

Akcie francúzskej spoločnosti Kering, ktorá vlastní viacero luxusných značiek vrátane značky Gucci, vo štvrtok klesli o viac ako 7 % a obchodujú sa na najnižšej úrovni od roku 2017. Za posledných 12 mesiacov akcie Kering stratili takmer polovicu hodnoty.

Skupina s luxusným tovarom oznámila prudký pokles tržieb v prvej polovici roka a zároveň slabý výhľad pre zvyšok roka. Spoločnosť v stredu informovala, že jej tržby v prvom polroku 2024 klesli o 11 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. K poklesu došlo „na pozadí spomalenia trhu vo väčšine regiónov s výnimkou Japonska“, uviedla vo svojom vyhlásení firma.

„V Číne došlo k výraznému spomaleniu, zatiaľ čo v Severnej Amerike a Európe sa trendy výrazne nezlepšili,“ uviedla spoločnosť Kering. Po odrátaní kurzových vplyvov sa tržby skupiny v Japonsku v prvom polroku zvýšili o 22 %, zatiaľ čo v prípade širšieho ázijského ukazovateľa bez Japonska klesli o 20 %.

„Momentálne nevidíme hmatateľné známky toho, že Gucci ožíva,“ povedal vo štvrtok v televízii CNBC Luca Solca, hlavný analytik luxusného priemyslu v Bernstein. Dodal, že výkonnosť značky preverí reakcia spotrebiteľov na nové línie kabeliek, ktoré majú byť predstavené v druhej polovici roka.

Kering nie je jedinou luxusnou značkou, ktorá zápasí so spomalením trhu. Aj najväčšia svetová skupina s luxusným tovarom LVMH začiatkom tohto týždňa oznámila nižšie tržby, ako sa očakávalo.

Spoločnosť Kering, ktorú kontroluje rodina Pinaultovcov, vlastní aj značky Balenciaga či Yves Saint Laurent, ale naďalej je veľmi závislá od značky Gucci. Bottega Veneta bola jedinou významnou značkou, ktorá v druhom štvrťroku zaznamenala rast.

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Kering

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Kering

Zdroje: fortune.com; cnbc.com; tradingview

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock