Bitcoin sa vrátil nad 60-tisíc dolárov

bitcoin

Cena najväčšej kryptomeny Bitcoin v piatok rastie o takmer 7 % na 61 184 dolárov. Rizikové aktíva podporili pozitívne výsledky z amerického trhu práce, ktoré pomohli zmierniť obavy z blížiacej sa recesie. Darí sa aj altcoinom – Ethereum za posledných 24 hodín vzrástol o viac ako 10 %, BNB rastie o 5 % a Solana získava 2,40 %.

Bitcoin, ktorý sa počas pondelkového výpredaja rizikových aktív prepadol pod 50-tisíc dolárov, už dokázal vymazať väčšinu z týchto strát.

Vo štvrtok boli v USA zverejnené údaje o počte žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré dopadli lepšie, ako sa očakávalo. To podporilo vyhliadky, že spomalenie hospodárskeho rastu USA nie je také bezprostredné, ako sa pôvodne predpokladalo. Obavy z recesie dostali pod tlak rizikové aktíva počas minulého týždňa a prvej polovice tohto týždňa. Dôvodom bol slabý NFP report z amerického trhu práce, ktorý ukázal, že ekonomika USA v júli vytvorila zhruba 114-tisíc nových pracovných miest, čo zaostalo za odhadmi.

Vyšší dopyt po rizikových aktívach podporili aj menej jastrabie komentáre predstaviteľov Bank of Japan (BOJ)  po tom, ako centrálna banka minulý týždeň zvýšila úrokové sadzby a naznačila ich ďalšie zvyšovanie. Predstavitelia BOJ tento týždeň uviedli, že banka nebude zvyšovať sadzby počas období volatility na trhu, čo pomohlo zlepšiť sentiment.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

Zdroje: investing.com; coinmarketcap.com; autor

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock