Nórsky investičný fond v hodnote 1,7 bilióna USD znížil podiel v Meta, Novo a ASML

nicolai-tangen
Nicolai Tangen, generálny riaditeľ spoločnosti Norges Bank Investment Management (Flickr)

Nórsky štátny investičný fond v hodnote 1,7 bilióna dolárov v prvej polovici roka znížil svoje podiely v spoločnostiach Meta Platforms, Novo Nordisk a ASML Holding, ktoré patria medzi jeho 10 najväčších podielov.

Podľa aktualizovaného zoznamu investícií, ktorý bol zverejnený v utorok, spoločnosť Norges Bank Investment Management znížila svoj podiel v technologickej spoločnosti Meta z 1,22 % (na konci roka 2023) na 1,18 %. Fond v polovici roka vlastnil 1,75 % podiel v spoločnosti Novo, čo je menej ako 1,87 % k 31. decembru, zatiaľ čo jeho podiel v spoločnosti ASML v rovnakom období klesol na 2,54 % z 2,61 %.

Fond už tradične každoročne poskytuje aktuálne informácie o obsahu svojho portfólia, ale v budúcnosti tak bude robiť dvakrát ročne. Jeho tromi najväčšími akciovými investíciami boli Apple Inc., Microsoft Corp. a Nvidia Corp.

Štátny investičný fond koncom júna vlastnil podiely vo viac ako 8 800 spoločnostiach po celom svete, pričom 72 % všetkých investícií smerovalo do akcií a približne 26 % do cenných papierov s pevným výnosom. Spoločnosť navýšila svoje podiely v energetických holdingoch Exxon Mobil Corp., Shell Plc a BP Plc – a zároveň znížila pozície v spoločnosti Tesla Inc. a Volkswagen AG.

Zdroje: bloomberg.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock