Portfólio Warrena Buffetta: Akcie, ktoré Berkshire nakúpila a predala v 2. štvrťroku

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

Investičný holding Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, kúpil v druhom štvrťroku tohto roka akcie kozmetickej spoločnosti Ulta Beauty (ULTA) a spoločnosti Heico Corp. (HEI), ktorá sa zaoberá výrobou leteckej a elektronickej techniky.

Vyplýva to z dokumentu 13-F, ktorý sa predkladá Americkej komisii pre cenné papiere a burzu (SEC). Inštitucionálni investori, ktorí spravujú viac ako 100 miliónov USD, sú povinní predložiť SEC správu, v ktorej uvedú veľkosť svojich akciových pozícií ku koncu posledného štvrťroka.

Podanie 13-F tiež potvrdilo, že Berkshire výrazne znížila svoje podiely v spoločnosti Apple Inc (AAPL). Pozícia v spoločnosti Apple stále predstavuje približne tretinu portfólia spoločnosti Berkshire.

Berkshire Hathaway k 30. júnu kúpila približne 690 000 akcií Ulta Beauty v hodnote približne 266 miliónov USD. Akcie tejto kozmetickej spoločnosti v stredu po zverejnení podielu vzrástli o 14 %. Buffett tiež kúpil približne milión akcií spoločnosti Heico Corp., ktorej akcie po skončení obchodovania vzrástli o takmer 4 %.

Odchod z Paramount a Snowflake

V správe pre SEC sa odzrkadlil odchod Berkshire z Paramount Global (PARA), čo bol pre Buffetta zriedkavý neúspešný obchod. Spoločnosť tiež predala celý svoj podiel v technologickej firme Snowflake (SNOW). Na konci prvého štvrťroka vlastnila Berkshire 6,1 milióna akcií tejto spoločnosti v hodnote približne 989 miliónov USD.

Berkshire tiež predala takmer 4,3 milióna akcií spoločnosti Chevron Corp. (CVX). Napriek tomuto predaju sa podiel Chevronu v portfóliu Berkshire zvýšil na 6,6 % k 30. júnu v porovnaní s 5,8 % na konci prvého štvrťroka.

Spoločnosť sa zbavila aj 2,6 milióna akcií spoločnosti Capital One (COF), niečo vyše 800 000 akcií spoločnosti Floor & Decor (FND) a približne 570 000 akcií spoločnosti T-Mobile (TMUS).

Buffett navýšil niektoré existujúce pozície vo svojom portfóliu. V tomto štvrťroku kúpil ďalších 7,2 milióna akcií spoločnosti Occidental Petroleum (OXY), čím sa jeho celkový podiel zvýšil na približne 255 miliónov akcií v hodnote takmer 16 miliárd USD, čo predstavuje 5,7 % celkového portfólia.

Je dôležité poznamenať, že dokumenty 13-F poskytujú len prehľad o portfóliu ku koncu štvrťroka. To znamená, že podanie Berkshire neposkytuje žiadny prehľad o transakciách od júna, takže v ňom absentuje napr. júlový predaj akcií Bank of America (BAC).

Zmeny v akciovom portfóliu Berkshire v 2. štvrťroku 2024

Zmeny v akciovom portfóliu Berkshire v 2. štvrťroku (dataroma.com)

Zdroje: investopedia.com; dataroma; autor

rm stock