Nemecko hovorí „nie“ digitálnemu euru

euro
Euro

V Nemecku narastá skepsa voči digitálnemu euru, ktoré chce zaviesť Európska centrálna banka (ECB). Medzi hlavné dôvody patria obavy o ochranu súkromia a bezpečnosť údajov. Hoci ECB plánuje prijať rozhodnutie o zavedení digitálneho eura do konca roka 2025, nová správa agentúry Bloomberg odhaľuje, že najmä staršia generácia Nemcov sa obáva o bezpečnosť a súkromie digitálneho eura.

K hlboko zakorenenému odporu Nemecka voči digitálnym finančným riešeniam prispieva aj dlhodobé uprednostňovanie hotovosti. ECB plánuje tieto obavy riešiť prijatím pokročilých bezpečnostných opatrení, ako je šifrovanie údajov a ponuka digitálnej meny na kartách na offline použitie.

Ako uviedla prezidentka ECB Christine Lagardová, centrálna banka chce, aby digitálne euro koexistovalo s fyzickou hotovosťou, nie aby ju nahradilo. Cieľom je zapojiť všetkých, aj tých, ktorým nové technológie vyhovujú menej.

Kým Nemecko a ďalšie krajiny ako Rakúsko a Slovensko uprednostňujú tradičné formy platieb, niektoré krajiny ako napr. Holandsko už digitálne riešenia otvorene prijímajú. Zavedenie digitálneho eura má za cieľ znížiť závislosť Európy od mimoeurópskych platobných služieb, čo je jeden z hlavných argumentov pre jeho zavedenie.

Nielen v Európe vznikajú kontroverzie okolo CBDC (Central Bank Digital Currency – digitálna mena centrálnej banky). Aj v USA narastajú obavy z toho, aký vplyv môžu mať na súkromie občanov. Kongresman Tom Emmer dokonca predložil návrh zákona, aby bolo zavedenie digitálneho dolára zablokované, pretože sa obáva nadmerného vládneho dohľadu.

Zcroje: cryptobriefing.com; bithub.pl

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock