Európske akcie profitujú z čínskych stimulov. Žiaria najmä luxusné akcie

Európske akcie v utorok posilňujú, keďže rast je podporený rozsiahlymi stimulačnými opatreniami z Číny. Darí sa najmä akciám luxusných značiek a ťažobných firiem.

Paneurópsky index STOXX 600 (.STOXX) v čase publikovania tohto príspevku získava približne 0,80 %, nemecký akciový benchmark DAX 30 pridáva 0,70 % a francúzsky CAC 40 je vyššie až o 1,34 %, keďže práve Francúzsko je domovom viacerých spoločností s luxusným tovarom.

Čína ohlásila viacero stimulov

Čínski finanční regulátori predstavili najväčší balík stimulov od vypuknutia pandémie, pričom oznámili zníženie povinných rezerv bánk o 50 bázických bodov a zníženie úrokových sadzieb na hypotéky. Tento krok výrazne podporil akcie luxusných spoločností, ktoré sú silno závislé od čínskeho trhu.

Medzi najväčších víťazov dnes patria spoločnosti ako LVMH, Hermès, Kering, Dior a Burberry, ktorých akcie vzrástli o 4 až 5 %.

„Čínski spotrebitelia sú kľúčovým trhom pre európsky luxusný tovar, a investori veria, že tento menový stimul z Číny výrazne posilní kúpnu silu tamojších zákazníkov,“ uviedol Ben Laidler, vedúci akciovej stratégie v spoločnosti Bradesco BBI.

V centre pozornosti Commerzbank

Európske akcie uzavreli v pondelok vyššie aj napriek tomu, že nemecké a francúzske predbežné PMI údaje, ktoré sú meradlom podnikateľskej aktivity v sektore výroby a služieb, ukázali v septembri pokles v oboch najväčších európskych ekonomikách, ako aj v širšej eurozóne.

V centre pozornosti sú aj akcie Commerzbank, ktoré v pondelok klesli o približne 5,7 %. Pokles prišiel po tom, ako nemecký kancelár Olaf Scholz ostro kritizoval krok UniCredit a varoval pred nepriateľským prevzatím kľúčových nemeckých bánk. Talianska banka v pondelok oznámila, že sa jej podarilo výrazne zvýšiť podiel v Commerzbank a pokračuje v snahe o ovládnutie nemeckej banky napriek odporu zo strany nemeckej vlády. Akcie Commerzbank dnes pridávajú 1,90 %.

Zdroje: reuters.com; cnbc.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock