Vietnam hovorí, že Muskova SpaceX chce v krajine investovať 1,5 miliardy dolárov

Americká spoločnosť SpaceX plánuje v blízkej budúcnosti investovať vo Vietname 1,5 miliardy dolárov do rozvoja svojej satelitnej služby Starlink. Vietnamská vláda o tom informovala po stretnutí hlavného viceprezidenta spoločnosti Tima Hughesa s generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu a prezidentom, To Lamom.

Lam, ktorý bol na návšteve USA pri príležitosti Valného zhromaždenia OSN, oznámil, že Vietnam preskúma tento návrh. Ďalšie podrobnosti o plánovanej investícii SpaceX neboli zverejnené. Ako informuje agentúra Bloomberg, spoločnosť bezprostredne nereagovala na žiadosť o komentár zaslanú po skončení bežného pracovného času v USA. Vietnamskí vládni predstavitelia takisto neboli okamžite dostupní na vyjadrenie.

Vietnamská vláda už minulý rok oznámila, že SpaceX prejavila záujem poskytovať krajine svoje satelitné služby na nízkej obežnej dráhe Zeme. Agentúra Reuters však začiatkom tohto roka informovala, že tieto plány boli dočasne pozastavené.

Ako sa uvádza vo vyhlásení, Lam informoval spoločnosť Starlink, ktorá prevádzkuje tisíce satelitov na poskytovanie internetového pripojenia, že Vietnam bude spolupracovať s miestnymi partnermi na dokončení potrebných investičných procesov.

Lam, ktorý sa počas svojej návštevy stretol aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, rokoval s viacerými veľkými spoločnosťami, vrátane Boeingu a Meta Platforms. S Bidenom diskutovali o možnostiach posilnenia spolupráce medzi USA a Vietnamom v oblastiach hospodárstva a technológií.

Zdroje: bloomberg.com

rm stock