Peking vytiahol „veľké zbrane“, hovorí miliardár Tepper a nakupuje viac čínskych akcií

David Tepper
David Tepper

Miliardár a manažér hedžového fondu David Tepper zvyšuje svoje investície do čínskych aktív po tom, čo Peking oznámil rozsiahle stimuly. Tepper, ktorý v roku 1993 založil hedžový fond Appaloosa Management, hovorí, že jeho veľká stávka na čínske trhy je reakciou na nedávne kroky čínskych lídrov. „Myslel som si, že rozhodnutie Fedu z minulého týždňa povedie k uvoľneniu v Číne, ale netušil som, že vytiahnu až tak veľké zbrane,“ uviedol vo štvrtkovom rozhovore pre televíziu CNBC.

„Je zrejmé, že pre veľmi podhodnotené čínske akcie je to neuveriteľne dobrá správa, najmä keď vláda podporuje spätný odkup akcií,“ povedal renomovaný investor.

Tepper opäť začína investovať do čínskych akcií, vrátane technologických obrov Alibaba a Baidu Inc. „Trochu sme zvýšili naše pozície, pridali sme viac čínskych akcií,“ uviedol a ako hlavný dôvod tohto kroku spomenul nízke ocenenia, dokonca aj po nedávnom náraste cien.

Jeho najväčšou pozíciou k 30. júnu bola Alibaba, ktorá tvorila 12 % jeho portfólia. „Mám limity. Pravdepodobne som už dávnejšie povedal, že neprekročím 10 % alebo 15 %, no to už asi nie je pravda,“ dodal Tepper. Investor vlastní aj akcie spoločností PDD Holdings, Baidu, KraneShares China Internet ETF a JD.com.

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď čínsky akciový index CSI 300 vzrástol tento týždeň o 14 %, čím smeruje k najväčšiemu týždennému zisku od globálnej finančnej krízy. Index Nasdaq Golden Dragon, ktorý sleduje čínske akcie obchodované v USA, vzrástol počas týždňa o 19 %.

V posledných dňoch Čína znížila kľúčové úrokové sadzby, oznámila podporu likvidity pre svoj akciový trh, znížila požiadavky na povinné minimálne rezervy bánk a dokonca podporila spätný odkup akcií spoločností.

Tepper nie je jediným „býkom“ voči čínskym akciám. Nick Wilcox z hedžového fondu Man Group pre agentúru Bloomberg začiatkom týždňa uviedol, že očakáva ďalší rast čínskych akcií vďaka pokračujúcej podpore Pekingu. Svoj býčí postoj opiera o zlepšenie ziskov a uvoľňovanie politiky Federálneho rezervného systému , ktoré Číne poskytlo väčší priestor na zníženie úrokových sadzieb.

Zdroje: businessinsider.com; finance.yahoo.com

rm stock