Automobilka Stellantis zhoršila vyhliadky. Akcie sa prepadli o viac ako 14 %

Stellantis
Stellantis (Foto: Stellantis)

Akcie medzinárodnej spoločnosti Stellantis sa v pondelok v Miláne prepadli o viac ako 14 % po tom, ako táto automobilka znížila svoje prognózy celoročnej ziskovosti a peňažných tokov. Vlastník značiek Chrysler, Dodge, Jeep, Fiat, Citroen a Peugeot sa odvoláva na slabšie globálne tržby a rastúcu konkurenciu zo strany čínskych výrobcov.

K revízii smerom nadol prispeli aj „nápravné opatrenia“ v Severnej Amerike, vrátane zvýšených stimulov na nákup starších modelov, ako aj slabé predajné výsledky v druhej polovici roka vo väčšine regiónov, uviedla spoločnosť.

„Zhoršenie globálneho priemyselného prostredia sa premieta do nižších trhových prognóz pre rok 2024 v porovnaní s pôvodnými očakávaniami, pričom konkurenčný tlak sa zvýšil v dôsledku rastúcej priemyselnej kapacity a silnejšej konkurencie z Číny,“ uviedla vo vyhlásení automobilka.

Spoločnosť odhaduje, že jej upravená marža prevádzkového zisku (AOI) bude na úrovni 5,5 až 7 %, čo je výrazne menej než pôvodne predpokladaná dvojciferná hodnota. Automobilka tiež oznámila, že tento rok spáli hotovosť v rozmedzí od 5 do 10 miliárd eur.

Zhoršenie vyhliadok Stellantisu prichádza po tom, ako nemecký Volkswagen v piatok znížil svoj celoročný výhľad predaja a dodávok, pričom ako dôvod uviedol „náročné trhové podmienky“. V rovnaký deň oznámil britský výrobca luxusných automobilov Aston Martin Lagonda, že jeho prevádzkové príjmy budú tento rok nižšie než vlani. Po novom plánuje vyrobiť o 1 000 vozidiel menej, čo spôsobilo pád akcií na londýnskej burze o takmer 23 %.

Čínski výrobcovia elektrických vozidiel, ako napríklad BYD a Xpeng (XPEV), rýchlo navyšujú podiel na trhu v Číne, ktorá je najväčším svetovým trhom s osobnými automobilmi. Zároveň expandujú aj do Európy, kde sa trh s automobilmi zmenšuje.

Graf: Vývoj akcií Stellantis na milánskej burze

Vývoj akcií Stellantis na milánskej burze
Vývoj akcií Stellantis na milánskej burze

Zdroje: cnn.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock