Eli Lilly stavia farmaceutickú továreň za 4,5 miliardy dolárov

Zdroj: Eli Lilly and Company

Farmaceutický gigant Eli Lilly (NYSE:LLY) investuje 4,5 miliardy dolárov do výstavby nového závodu na vývoj a výrobu liekov. Nový komplex Lilly Medicine Foundry bude postavený v meste Lebanon v štáte Indiana a jeho otvorenie sa očakáva koncom roka 2027. Spoločnosť v stredu oznámila, že zariadenie sa stane prvým svojho druhu, v ktorom bude schopná zlúčiť výskum, vývoj a výrobu liekov na jednom mieste.

„Aby sme urýchlili naše úsilie pri objavovaní nových liekov na najťažšie ochorenia, pokračujeme v investíciách do najmodernejšej infraštruktúry, ktorá podporí naše rastúce portfólio,“ vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Lilly David Ricks.

„Okrem toho, že tento nový komplex zabezpečí výrobu vysokokvalitných liekov pre naše klinické štúdie, výrazne zlepší proces vývoja a rozšíri naše výrobné kapacity, čo nám umožní rýchlejšie dodávať lieky novej generácie pacientom po celom svete,“ dodal Ricks.

Investície sú súčasťou plánu spoločnosti nadviazať na úspech liekov Mounjaro a Zepbound, ktoré ťažia z rastúcej popularity GLP-1 liekov, ako sú Ozempic a Wegovy od spoločnosti Novo Nordisk.

Očakáva sa, že v zariadení Lilly Medicine Foundry vznikne 400 pracovných miest vrátane inžinierov, vedcov, prevádzkových pracovníkov a laboratórnych technikov. Riaditeľ spoločnosti pre CNBC uviedol, že tento závod by mohol zvýšiť produkciu firmy o 400 %.

Zdroje: qz.com; reuters.com

rm stock