Nečakane silný trh práce v USA: „Inflácia nie je mŕtva,“ varuje El-Erian

Mohamed El-Erian
Mohamed El-Erian (Foto:Flickr)

V piatok zverejnené údaje ukázali, že na trhu práce v USA v septembri pribudlo 254 000 pracovných miest. To je výrazne viac, než sa odhadovalo, keďže ekonómovia očakávali prírastok 150-tisíc miest.

Miera nezamestnanosti medzitým klesla na 4,1 % z augustových 4,2 %.  Revízia júlovej aj augustovej správy ukázala, že v ekonomike USA pribudlo počas týchto dvoch mesiacov o 72 000 pracovných miest viac, ako sa pôvodne uvádzalo.

Rast miezd, ktorý je kľúčovým ukazovateľom inflačných tlakov, medziročne vzrástol na 4 % z augustových 3,9 %. Na mesačnej báze sa mzdy zvýšili o 0,4 %, čo zodpovedá rovnakému nárastu zaznamenanému v auguste.

Keďže inflácia v USA klesá, Federálny rezervný systém sa zameral na podporu trhu práce a pozorne sleduje, či sa neobjavia náznaky slabosti. Podľa Kathy Bostjancic, hlavnej ekonómky spoločnosti Nationwide, septembrový nárast pracovných miest neovplyvní plány Fedu na zníženie základnej úrokovej sadzby. „Očakávame, že Fed bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v znižovaní sadzby federálnych fondov, pretože inflácia postupne klesá a súčasná politika zostáva reštriktívna,“ uviedla Bostjancic v poznámke pre klientov.

„Myslím, že [Fed] bude pokračovať v relatívne opatrnom tempe znižovania sadzieb,“ uviedol pre CNN Josh Hirt, hlavný ekonóm spoločnosti Vanguard v USA. „Tým sa odstráni silná motivácia pre agresívnejší prístup. … Myslím si však, že vzhľadom na to, čo už začali, bude pre nich náročné úplne zastaviť tento proces.“

budova Fedu
FED

„Inflácia nie je mŕtva,“ varuje El-Erian

Známy ekonóm Mohamed El-Erian ale upozorňuje, že Fed sa musí opäť zamerať na boj proti rastúcim cenám, keďže prekvapujúca septembrová správa o zamestnanosti pripomína, že „inflácia nie je mŕtva“.

„Toto nie je len solídny trh práce, ale ak berieme tieto čísla ako nominálnu hodnotu, ide o silný trh práce na konci cyklu,“ povedal El-Erian pre televíziu Bloomberg. „Dosť bolo rečí o tom, že Fed by sa mal starať len o maximálnu zamestnanosť,“ povedal ekonóm.

El-Erian hovorí, že pre trhy to znamená odklon od príliš agresívnych očakávaní ohľadom znižovania sadzieb. „Trh sa tým priblíži k realistickým očakávaniam,“ uviedol.

Prezident Federálnej rezervnej banky v Chicagu, Austan Goolsbee, má iný názor. Po zverejnení najnovších údajov povedal, že dáta z trhu práce podporujú argumenty pre nižšie sadzby v nasledujúcich mesiacoch, pričom uznal, že centrálna banka by sa mala naďalej zameriavať na dlhodobejšie trendy inflácie a trhu práce.

„To, že sme dostali vynikajúce číslo, ma nesmierne teší, ale nestrácajme zo zreteľa dlhodobejšie súvislosti,“ povedal Goolsbee v rozhovore pre televíziu Bloomberg.

Zdroje: bloomberg.com; cnn.com; marketwatch.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock