Goldmani: Narušenie iránskej produkcie môže zvýšiť cenu ropy o 20 USD za barel

Irán ropa
Irán (Foto: Flickr)

Banka Goldman Sachs si myslí, že ak by došlo k narušeniu iránskej ropnej produkcie v dôsledku možnej izraelskej odvety, ceny ropy by mohli vzrásť o 20 dolárov za barel.

„Pokiaľ by iránska produkcia klesla trvalo o 1 milión barelov denne, ceny ropy by sa v budúcom roku mohli zvýšiť o približne 20 dolárov za barel,“ uviedol pre CNBC Daan Struyven, spoluvedúci globálneho komoditného výskumu v Goldman Sachs. Struyven dodal, že tento scenár by platil za predpokladu, ak by ropný kartel OPEC+ nereagoval zvýšením produkcie.

Analytik banky uviedol, že ak by kľúčoví členovia združenia OPEC+, ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, čiastočne nahradili výpadky iránskej produkcie, nárast cien ropy by mohol byť miernejší, približne o menej než 10 dolárov za barel.

Tento týždeň zaznamenala cena ropy WTI tretí deň rastu za sebou po tom, čo Irán vypálil približne 200 balistických rakiet na Izrael. To ešte viac vyostrilo napätie v regióne.

V posledných dňoch začali odborníci upozorňovať na reálnu hrozbu pre dodávky ropy, ktorá by mohla mať zásadný vplyv na trh. Irán je kľúčovým hráčom na svetovom trhu s ropou – produkuje takmer štyri milióny barelov ropy denne a na globálnej produkcii má podiel približne 4 %. 

Saul Kavonic, hlavný energetický analytik MST Marquee, upozornil na riziko, že iránsky ostrov Charg, ktorý zabezpečuje 90 % vývozu ropy z krajiny, môže čeliť útokom. „Existujú vážne obavy, že by tento konflikt mohol prerásť do širšieho vojenského napätia, ktoré by mohlo ovplyvniť tranzit cez Hormuzský prieliv,“ dodal Kavonic.

Analytici varujú, že ak Izrael zaútočí na iránsky ropný priemysel, môže dôjsť k narušeniu dodávok v Hormuzskom prielive. Irán už predtým pohrozil, že v prípade zásahu do jeho ropného sektora preruší tok ropy cez tento strategický prieliv. Hormuzský prieliv je kľúčovým kanálom, cez ktorý podľa amerického Úradu pre energetické informácie prechádza približne pätina svetovej dennej produkcie ropy. Tento významný vodný koridor spája producentov ropy na Blízkom východe s hlavnými svetovými trhmi.

Vývoj ceny ropy WTI za posledných 5 dní

Vývoj ceny ropy WTI za posledných 5 dní
Vývoj ceny ropy WTI za posledných 5 dní

Zdroje: cnbc.com; tradingview.com

rm stock