„Nie som Satoshi Nakamoto“. Muž z dokumentu HBO popiera, že vynašiel bitcoin

Nový dokumentárny film HBO s názvom „Money Electric: The Bitcoin Mystery“ tvrdí, že odhalil totožnosť tvorcu bitcoinu, známeho pod prezývkou Satoshi Nakamoto.

Avšak muž, ktorého režisér Cullen Hoback vo filme označuje za Satoshiho, popiera, že by bol Satoshi Nakamoto. „Aby bolo jasné, nie som Satoshi,“ uviedol vo vyhlásení pre CNN vývojár bitcoinu Peter Todd. Todd obvinil film z toho, že je „nezodpovedný“ a ohrozuje jeho život.

Todd tvrdí, že HBO ho pred zverejnením filmu neoslovila. „Z niekoľkých náhod vytvárajú niečo oveľa viac. Je to naozaj irónia – presne takto fungujú konšpirácie.“

Peter Todd
Peter Todd (coinmarketcap.com)

Peter Todd je významným vývojárom bitcoinu a zaslúžil sa o mnohé inovácie prvej a najväčšej kryptomeny na svete. Napriek tomu ho doteraz nikto nepovažoval za hlavného kandidáta na Satoshiho Nakamota.

Špekulácie okolo anonymného tvorcu bitcoinu viedli k nespočetným teóriám. Stále sa nevie, či je Satoshi jeden človek alebo skupina ľudí. Záhadu ešte viac prehlbujú miliardy dolárov v bitcoinoch, ktoré údajne Satoshi Nakamoto stále kontroluje.

Režisér Hoback uviedol, že strávil roky sledovaním rôznych teórií o identite Satoshiho Nakamota, kým sa nakoniec rozhodol pre Todda. Medzi Hobackove dôkazy patrí aj Toddov príspevok na diskusnom fóre o bitcoinoch z roku 2010, ktorý podľa jeho záveru napísal Satoshi Nakamoto.

Zdroje: cnn.com; bbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock