Známy investor Bill Gross odporúča prechod na tento druh akcií

investor Bill Gross
Investor Bill Gross (YouTube/Bloomberg)

Známy investor Bill Gross sa domnieva, že rast, vďaka ktorému sa hodnota amerických akcií za posledných päť rokov takmer zdvojnásobila, spomaľuje. Ako hovorí, investori by mali očakávať nízke, avšak stále pozitívne výnosy.

Miliardár odporúča udržiavať expozíciu na akciovom trhu na priemernej úrovni a upriamiť svoje portfólio viac na defenzívne akcie a malú časť držať v dlhopisoch. Gross, spoluzakladateľ a bývalý investičný riaditeľ spoločnosti PIMCO, vo svojom najnovšom výhľade poznamenal, že nejde o medvedí trh, avšak už to nie je ten býčí trh ako predtým.

Jeho komentáre sa pridávajú k viacerým varovaniam, že súčasná rally, ktorá vytlačila akciový index S&P 500 na rekordné maximá, môže oslabovať. Niektorí odborníci sa obávajú, že „ošiaľ“ okolo umelej inteligencie, ktorý prispel k rastu akcií, môže ochabnúť. Navyše, blížiace sa prezidentské voľby v USA môžu ovplyvniť optimizmus investorov.

Gross vo svojej správe poukazuje na negatívne faktory ako je vysoké ocenenie, geopolitické riziká či neudržateľný deficit verejných financií. Za negatíva považuje aj potenciálne zvýšenie daní z príjmu právnických osôb, a to v prípade, ak 5. novembra vo voľbách zvíťazí demokratka Kamala Harrisová a jej strana získa v Kongrese väčšinu. Správy o tom, že Warren Buffett v súčasnosti hromadí rekordné množstvo hotovosti, tiež slúžia ako varovanie, myslí si Gross.

Defenzívne akcie (označované aj ako necyklické akcie), sú akciami, ktoré dosahujú stabilný rast bez ohľadu na to, v akom stave sa nachádza celkový akciový trh. Aj keď tieto akcie neponúkajú veľký rastový potenciál, počas ekonomického poklesu majú tendenciu dosahovať lepšie výsledky ako celkový trh. Je to najmä vďaka stabilnému toku dividend.

Zdroje: bloomberg.com; autor

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock