Loganová z Fedu vyzýva na postupné znižovanie sadzieb

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Prezidentka dallaského Fedu Lorie Loganová v stredu uviedla, že podporuje minulomesačné rozhodnutie Fedu znížiť úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, no zároveň navrhuje, aby centrálna banka v budúcnosti znižovala sadzby postupne.

Počas svojho prejavu v Houstone upozornila, že stále existuje reálne riziko vyššej inflácie a významná neistota v súvislosti s hospodárskym výhľadom. Loganová sa domnieva, že aby došlo k vyváženiu týchto rizík, bude potrebné zvoliť opatrnejšiu cestu pri normalizácii sadzieb.

Prezidentka dallaského Fedu hovorí, že aj keď sa inflácia znížila, stále existujú riziká jej rastu. Poukazuje pritom na prípadné dôsledky nedávnych štrajkov v prístavoch či konflikt na Blízkom východe.

Aj niektorí ďalší predstavitelia, vrátane prezidenta newyorského Fedu Johna Williamsa, prezidenta Fedu v St. Louis Alberta Musalema a prezidenta chicagského Fedu Austana Goolsbeeho, sú za znižovanie sadzieb „v priebehu času“.

Prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová tento týždeň uviedla, že nedávne údaje vrátane prekvapivo silného NFP reportu za september ju utvrdzujú v tom, že trh práce je v dobrej pozícii – ani príliš horúci, ani príliš chladný. Podobne ako šéf Fedu Jerome Powell, aj Collinsová zopakovala, že Fed nechce byť svedkom ďalšieho ochladenia na pracovnom trhu.

Septembrový report z amerického pracovného trhu, ktorý bol lepší, než sa očakávalo, viedol k tomu, že investori tento rok zmiernili svoje očakávania ohľadom agresívneho znižovania úrokových sadzieb. Teraz sa pravdepodobnosť, že Fed zníži úrokové sadzby o 25 bázických bodov na nadchádzajúcom zasadnutí v novembri, blíži k 90 %.

Zdroje: finance.yahoo.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock