Zisky bankových obrov: JPMorgan a Wells Fargo odštartovali výsledkovú sezónu

JPMorgan
JPMorgan (Zdroj: jpmorgan.com)

Americké banky JPMorgan Chase a Wells Fargo v piatok odštartovali výsledkovú sezónu za tretí štvrťrok. Wall Street to pozorne sleduje, keďže obchodníkov zaujíma, v akej miere môžu nižšie úrokové sadzby ovplyvniť zisky veľkých amerických bánk.

JPMorgan prekonáva odhady

Výsledky JPMorgan Chase prekonali odhady zisku aj príjmov. Banka v treťom štvrťroku vykázala zisk na akciu vo výške 4,37 USD, čo prekonalo odhad LSEG na úrovni 4,01 USD na akciu. Príjmy banky dosiahli 43,32 miliardy USD oproti odhadu 41,63 miliardy USD.

JPMorgan uviedla, že jej zisk medziročne klesol o 2 % na 12,9 miliardy USD, zatiaľ čo príjmy vzrástli o 6 % na 43,32 miliardy USD. Čisté úrokové výnosy sa zvýšili o 3 % na 23,5 mld. dolárov, čím prekonali odhad StreetAccount vo výške 22,73 mld. dolárov.

K výsledkom banky prispela aj jej Wall Street divízia – poplatky za investičné bankovníctvo sa v tomto štvrťroku zvýšili o 31 % na 2,27 mld. dolárov, čím prekonali odhad 2,02 mld. dolárov.

Generálny riaditeľ banky Jamie Dimon vyzdvihol štvrťročné výsledky spoločnosti a vyjadril sa tiež k snahám regulačných orgánov, ktorých cieľom je prinútiť banky držať vyšší objem kapitálu. Okrem toho upozornil na rastúce geopolitické riziká, pričom varoval, že situácia je “zradná a neustále sa zhoršuje.”

Akcie JPMorgan v piatok pred otvorením trhu vzrástli približne o 1,50 % a od začiatku tohto roka posilnili o 24 %, čím prekonali 20 %-ný nárast bankového indexu KBW.

Wells Fargo hlási pokles čistých úrokových výnosov o 11 %

Wells Fargo
Wells Fargo

Banka Wells Fargo zaznamenala v treťom kvartáli nižšie zisky a príjmy ako pred rokom a výrazný pokles čistých úrokových príjmov. Štvrtá najväčšia americká banka podľa aktív v treťom štvrťroku dosiahla zisk na akciu na úrovni 1,42 USD, čo prekonalo odhad LSEG 1,28 USD. Príjmy banky dosiahli 20,37 miliardy USD oproti očakávaným príjmom na úrovni 20,42 miliardy USD.

Veriteľ so sídlom v San Franciscu vykázal čisté úrokové výnosy vo výške 11,69 miliardy USD, čo je kľúčový ukazovateľ toho, koľko banka zarobí na poskytovaní úverov. V medziročnom porovnaní je to pokles o 11 %. Taktiež to nenaplnilo odhady na úrovni 11,9 mld. USD. Spoločnosť Wells Fargo uviedla, že pokles bol spôsobený vyššími nákladmi na financovanie v súvislosti s migráciou klientov k depozitným produktom s vyšším výnosom.

Čistý zisk Wells Fargo v treťom štvrťroku klesol na 5,11 miliardy USD z 5,77 miliardy USD v rovnakom štvrťroku pred rokom.

„Náš ziskový profil je úplne iný ako pred piatimi rokmi, pretože sme uskutočnili strategické investície do mnohých našich podnikov, pričom niektoré sme oslabili alebo predali,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ banky Charles Scharf.

Akcie Wells Fargo v premarkete vzrástli o 3 %, pričom od začiatku roka pridali 17 %.

Zdroje: cnbc.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock