Nárast o 400 miliárd USD za jeden týždeň. Hodnota Nvidie stúpa do výšin

Nvidia

Kým ešte minulý týždeň sa trhová hodnota spoločnosti Nvidia pohybovala úrovni 2,9 bilióna USD, aktuálne (k piatku 11.10.) je to 3,307 bilióna dolárov. V priebehu niekoľkých dní sa tak trhová hodnota amerického výrobcu čipov zvýšila o neuveriteľných 400 miliárd dolárov.  

V súčasnosti je Nvidia cennejšia ako softvérová spoločnosť Microsoft, ktorej trhová kapitalizácia dosahuje 3,094 bil. USD. V rebríčku najhodnotnejších firiem je výrobca čipov na druhom mieste za Apple.

Za týmto mimoriadnym nárastom stojí najmä rozmach čipov zameraných na umelú inteligenciu. Najnovší čip s názvom Blackwell, navrhnutý špeciálne pre AI, bol označený za revolučný. Generálny riaditeľ Nvidie, Jensen Huang, ho prirovnal k „motoru, ktorý poháňa novú priemyselnú revolúciu“. Aj najväčší hráči technologického odvetvia, ako sú Microsoft, Meta či Google, podporili túto technológiu a veria v jej budúci vplyv.

Huang minulý týždeň v rozhovore pre CNBC uviedol, že dopyt po AI čipoch Blackwell je “šialený” a každý zákazník chce pre seba získať čo najviac čipov. Huang tiež zdôraznil, že Nvidia zostáva verná svojmu záväzku každoročne prinášať výkonnejšie a efektívnejšie GPU čipy.

Od začiatku tohto roka akcie Nvidie vzrástli o 179 % a od začiatku roku 2023 pridali astronomických 800 %.

Nie všetci vnímajú tento úspech Nvidie pozitívne. Niektorí odborníci upozorňujú na riziká spojené s rastúcou závislosťou technologického odvetvia od amerického výrobcu čipov. Obávajú sa, že ak sa Nvidia stane príliš dominantnou, môže to viesť k problémom s dodávkami a vyšším cenám, čo by mohlo ohroziť konkurenčný boj.

Graf: Vývoj akcií Nvidia za posledných 5 rokov

Zdroje: businessinsider.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock