S výhrou Trumpa môže prísť aj stagflácia, varuje Dr. Doom

ekonóm Nouriel Roubini
Nouriel Roubini (Foto: Flickr)

Nouriel Roubini, známy ekonóm, ktorý si pre svoje hrozivé prognózy vyslúžil prezývku „Dr. Doom“, prichádza s novým varovaním. Poľa neho môže návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu zvýšiť riziko stagflačného šoku.

Pojem stagflácia označuje kombináciu vysokej inflácie a stagnujúceho hospodárskeho rastu, pričom o tomto ekonomickom jave sa hovorilo najmä v rokoch 2022-23, kedy inflácia dosahovala rekordné úrovne.

„Kombinácia Trumpovej obchodnej, menovej, monetárnej, fiškálnej, imigračnej a zahraničnej politiky predstavuje oveľa väčšie riziko stagflácie, ako keby bola zvolená Kamala Harrisová,“ uviedol pre agentúru Bloomberg Roubini.

Jeho obavy vyplývajú z niekoľkých aspektov Trumpovej politiky, vrátane obmedzenia prisťahovalectva, čo môže zmenšiť ponuku pracovnej sily, ako aj zavedenia vyšších ciel. Tieto politické plány môžu podľa Roubiniho spomaliť ekonomiku a zároveň zvýšiť infláciu.

Ekonóm tiež dodal, že za katalyzátor inflácie považuje rastúce napätie na Blízkom východe, ktoré môže viesť k prudkému nárastu cien ropy, čo by posilnilo cenové tlaky.

Pre zaistenie sa proti stagflácii Roubini navrhuje investovať do bezpečných prístavov, ako sú zlato či krátkodobé dlhopisy.

Iste, nie všetky Roubiniho prognózy sa naplnili. Podobnú predpoveď stagflačnej dlhovej krízy vyslovil v roku 2022, no tá sa doteraz neobjavila.

Zdroje: finance.yahoo.com;

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock