Miliardár Einhorn: Buffettove predaje naznačujú, že trh je nadhodnotený

David Einhorn

Miliardár a manažér hedžového fondu David Einhorn uvádza, že súčasný akciový trh sa javí ako najdrahší trh za posledné desaťročia. Ako sa píše v liste jeho fondu Greenlight Capital, akcie sú najviac nadhodnotené od založenia firmy v roku 1996.

Hedžový fond poznamenal, že teraz pravdepodobne nie je vhodný čas na vysokú expozíciu voči akciám, pričom poukazuje na Buffettov nedávny predaj podielov. „Hoci pán Buffett bežne zdôrazňuje, že trh sa nedá načasovať, nedá sa nevšimnúť, že bol jedným z najlepších „časovačov trhu“, akého sme kedy videli,“ uvádza fond Greenlight.

Buffett znižuje svoje akciové pozície a hromadí hotovosť, ktorá v polovici augusta dosiahla rekordných 189 miliárd USD.

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Greenlight nevidí Buffettove kroky ako varovanie pred blížiacim sa krachom, ale zdôrazňuje, že „Veštec z Omahy“ má výnimočný talent na znižovanie expozície voči akciám v správnych obdobiach. V liste sa napríklad uvádza, že Buffett zatvoril svoj fond predtým, ako trh začal v 60. rokoch minulého storočia výrazne kolísať, a pred krachom v roku 1987 odpredal svoje podiely.

Podľa spoločnosti sú Buffettove predaje signálom, že pokiaľ ide o vysoké expozície voči akciovému trhu, je vhodné počkať, kým sa v blízkej budúcnosti neobjaví lepšia príležitosť. To však neznamená, že trh je v bubline, dodáva firma. Napriek cyklicky vysokým ziskom firiem upozorňuje na znepokojujúci pomer trhovej ceny akcie a čistého zisku (P/E) a nízke dividendové výnosy.

Zdroj: businessinsider.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock