ECB opäť znížila kľúčové úrokové sadzby. Lagardová hovorí o ekonomických výzvach

euro
Eurozóna

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dnes jednomyseľne rozhodla o znížení kľúčových úrokových sadzieb o 25 bázických bodov. Depozitná úroková sadzba sa zníži na 3,25 %, úroková sadzba pre hlavné refinančné operácie na 3,40 % a úroková sadzba jednodňových refinančných operácií na 3,65 %. Ide už o tretie zníženie úrokových sadzieb zo strany ECB v tomto roku.

ECB sa vyhla akýmkoľvek náznakom ďalšieho postupu ohľadom vývoja úrokových sadzieb, pričom zopakovala, že jej rozhodnutia budú naďalej závisieť od prichádzajúcich údajov z ekonomiky.

„Prichádzajúce údaje o inflácii ukazujú, že dezinflačný proces je na dobrej ceste. Výhľad inflácie ovplyvňujú aj nedávne negatívne prekvapenia ukazovateľov hospodárskej aktivity,“ uviedla vo svojom vyhlásení centrálna banka.

Ako vyplýva z dnešných údajov Eurostatu, medziročný rast spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri spomalil na 1,7 percenta z augustových 2,2 %. Inflácia sa tak prvýkrát od polovice roku 2021 dostala pod dvojpercentný cieľ ECB.

Dean Turner, ekonóm spoločnosti UBS Wealth Management, uvádza: „Podľa nášho názoru to pravdepodobne nebude posledné zníženie zo strany ECB v tomto roku. Ďalšie zníženie je pravdepodobné v decembri a očakávame, že po ňom bude nasledovať séria znížení na každom zasadnutí až do júna budúceho roka.“

Šéfka ECB upozorňuje na ekonomické výzvy

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

Prezidentka ECB Christine Lagardová poukázala na viaceré slabé stránky ekonomiky eurozóny. Výrobný sektor naďalej oslabuje, aktivita v oblasti služieb po silnom lete klesá, podniky investujú len opatrne, investície do bývania sú naďalej v útlme, export slabne a domácnosti obmedzujú spotrebu, zdôraznila Lagardová.

„Očakávame, že ekonomika bude postupne naberať na sile, keďže rast reálnych príjmov umožní domácnostiam zvýšiť spotrebu. Postupne slabnúce účinky reštriktívnej menovej politiky by mali podporiť nielen spotrebu, ale aj investície, a k oživeniu by mal prispieť aj rast vývzou,“ vyhlásila Lagardová.

Zopakovala tiež svoje predošlé vyjadrenia, že Rada guvernérov je odhodlaná zabezpečiť včasný návrat inflácie k dvojpercentnému cieľu a že sadzby zostanú reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné.

Zdroje: cnbc.com; investing.com

rm stock